Thomson House

The brief included four bedrooms, guest bedroom, open plan living, separate family/dining room, rumpus for the children, home office and two garages. One garage was to be allocated for Nigel’s car and bike collection.

The property has fantastic northern city views and western views up to the Auckland Museum while being set in a high density area of Parnell, so had to be integrated into the historical town planning requirements of a Residential 1 Zone.

To deal with the brief and floor area we stacked the levels upon each other creating five split levels with a central circulating stairwell which was heavily glazed and used to break the linear differences between the front and rear portion of the building.

The stairs were designed to be a feature of the home accessing the five levels and being the central spine. The back portion of the building was skewed to open up the western living courtyard while complying with boundary height controls.

The western outdoor living area was designed for protection from the elements while having a connection to the kitchen and still being able to take in the city views and Auckland Museum.

 
Awards
Project
Thomson House

Location
Parnell, Auckland

Completed
2009

Value
$1.5m

 
 
Home  |  Architects  |  Engineers  |  Site Map
Copyright © Stiles & Hooker LTD