Fencourt House

Set on a 26-acre farm on the edge of Cambridge, has been positioned back from the road, allowing for a meandering tree lined drive, horses in the front paddock, and in good proximity to the working farm, with implement sheds and horse arena set amongst mature trees.

Whilst being a substantial home, the house sits relatively gently with how the steep shingle roof steps down, with the solid base with the use of schist stone, the horizontal lines of the cedar pergola and the stepping back of the garaging. The flow of the living spaces, both informal and more formal have a pivotable outdoor room for all to gather, with the cathedral like vaulted ceiling and predominant schist fireplace.

With extensive full height sliding joinery and panels, the setting can be altered to cater for both large family gatherings and still being comfortable enough for just two. How you circulate through the house is key to the design solution, with the ability to flow from room to room, like dining to office to hobby room to guest lounge, allowing a crossover of activities to occur, where you may choose to eat, read, create and chill.

 
Client
R & W McHardie

Location
Cambridge

Completed
2009

Value
$1.3m

 
 
Home  |  Architects  |  Engineers  |  Site Map
Copyright © Stiles & Hooker LTD